marraskuuta 21, 2020

Matildanjärven kierros

 Matildanjärvi 

Matildanjärvi on 57 hehtaarin kokoinen luonnonkaunis metsäjärvi Salon kaupungin Perniössä lähellä Matildan vanhaa ruukkikylää. Alueelle perustettiin 2015 Teijon kansallispuisto.


Reitti lähtee mukavasti Teijon Luontokeskukselta ja kiertää nimensä mukaan koko järven, n.6 km. Toinen lähtö paikka on Mikkossuon parkkipaikalta Teijon tien varrelta. Olen muutaman kerran aikaisemminkin kiertänyt lenkin ja siitä on muodostunut yksi suosikeistani. Siellä tiivistyy mukavasti miltei koko Suomen luonto. Maasto on vaihtelevaa, kallioista mäntymetsää, jylhää kuusikkoa, mahtavia näköalapaikkoja järvelle ,kauniita soita pitkospuineen, hiekkaisia rantoja, puroja ja sopivan välimatkan päästä toisistaan laavuja ja taukopaikkoja. Kesällä voi luontokeskuksesta vuokrata veneen ja retkeillä Isoholman saareen vaikkapa telttailemaan. 

Polku myötäilee järven rantaa ja mutta reitillä kuljetaan n. puolikilometriä asfaltilla, kylänraitilla kunnes polku palaa metsään, takaisin järven rannalle.
Lähdin kierrokselle Mikkossuon parkkipaikalta ,nousin korkeille jyhkeille kallioille josta aukeaa komea näkymä Matildanjärven yli toiselle rannalle. Ollaan n. 25 metriä korkealla järven pinnasta.  Kyllä kalliot, männyt ,taivas ja vesi ovat osa Suomalaista kansallismaisemaa. 

Olisin voinut viettää kallioilla pidempääkin näköalasta nauttien ,mutta retkeni oli vasta alussa...siispä eteenpäin !

Vicksbäckinlahti :

Yöllä satanut hento lumipeite on pian sulanut. 

Välioja ;

Olin ensimmäinen ,joka teki jälkiä koskemattomaan lumeen. Tuntui hyvältä olla joskus ensimmäinen ,kun useimmiten tahtoo jäädä jälkipäähän.😄
Roosinniemi :

Tuli räiskyy nuotiossa leppoisasti. Savun haju tarttuu vaatteisiin, mutta maailmanmurheet  unohtuvat ulkoilmassa, ja retkieväät maistuvat paremmalta.


Järvenpäänsuo: Kapeat pitkospuut jäässä ja pikkuisen liukkaat


Kariholman tulipaikka sijaitsee Matildanjärven etelärannalla. Pyörätuoleilla soveltuva reitti lähtee Teijon Luontokeskuksen läheltä. Tulipaikan lähellä on myös venelaituri ja kuivakäymälä. 
Jos lähtee kierrokselle Teijon Luontokeskukselta, niin matka päättyy tähän.

Minä jatkoin vielä matkaa Luontokeskuksen ja vuokramökkien ohi alas kallioista rinnepolkua Kavanderinlahden katetulle  tulipaikalle.
Rannasta löytyy hiekkaranta ja vierassatama. Järvessä ei saa kalastaa ilman lupaa.

Järven länsipäässä patikoin reilut 600 metriä asfalttitietä Mathildedalin kylän raitilla. Ohitin keskuspuiston, jossa voi kesällä pelata tenttistä, padelia kuin adventure golfiakin. 100 -vuotias keltainen Matilda-talo seisoo arvokkaasti järven poukamassa. Pihassa on idyllinen ulkotanssilava. Hiekkatien jälkeen pääsin taas kauniille mäntykankaalle ja järvenranta polulle. Täällä ei enää virallisia taukopaikkoja ollutkaan, mutta matka sujui joutuisasti parkkipaikalle.
Retkeily kauniissa kansallispuistossa on aina yhtä antoisaa. Jos haluaa välttää ruuhkat pitkospuilla ja poluilla, nauttia hiljaisuudesta ja luonnon rauhasta, on syytä lähteä aikaisin liikkeelle. Puolen päivän jälkeen tulipaikat ovat jo tupaten täynnä. Matkan voi kulkea nopeastikin, mutta minulta kului aikaa reilusta kolmetuntia. Retkeilyterveisin ;
Mirja Mirjami


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti