lokakuuta 13, 2020

RIISIN RÄÄPÄSY


Riisitunturi
Kun olen Kuusamossa on tietenkin poikettava Lapin puolelle, sillä Kuusamohan on Pohjois-Pohjanmaata. Posion Riisitunturi on vain 50 km päässä Rukalta, joten aamusta varhain suuntasin sinne. Sääkin oli aurinkoinen ,joten maisemien ihailu kauas onnistuisi. 


Riisitunturin kansallispuisto on talvisin tunnettu näyttävistä lumitykyistään. Toivonkin ,että joskus pääsisin tänne myös talvella. Näin lumen puuttuessa pääsee kulkemaan polkuja, ihailemaan rinnesoita ja Kitkajärveä ,joka muodostaa Euroopan suurimman lähteen. 
                                     Tapion pöytä on erikoinen ilmestys.
                                          Kuusen juurella on pidetty muinoin uhrimenoja
                                          metsän kuningas Tapiolle. 

Heitin repun selkääni ja tarkistin auton ovet menivät kiinne, lähdin seuraamaan tunturin kutsua. 
Alkumatkassa polku kulki vanhassa kuusikossa, siellä täällä oli kelopuita. Polusta näkee ,että sitä on kuljettu paljon.Kulumisen hidastamiseksi polkua oli päällystetty murskeella.         Luonnollinen divaani                              


Valokuvatessa sitä toivoo aina sinistä pilvetöntä taivasta, mutta tänään kirkas aurinko tuntui imevän kaiken ruskan väreistä. Osaisipa saada kuviin saman tunnelman minkä kokee luonnossa, kun katselee ympärilleen. Aina kaikki kuvissa näyttää kuitenkin paljon vaisummilta kuin oikeasti.


Syksyinen maisema ruskan väreissä ilahdutti silmää.
Pitkälle ei tarvitse kulkea ,kun voi jo alkaa ihailemaan alla siintäviä maisemia, ja huipulla odottavat henkeäsalpaavat näkymät joka ilmansuuntaan. 
Kulku oli hidasta, koska jatkuvasti piti näpsiä kuvia.
Yksi retken mieleenpainuvampia nähtävyyksiä on rinteessä oleva suolampi : paljon kuvattu Ikkunalampi.


Onpa osuva nimi keksitty tälle lammelle. Sopivasta kuvakulmasta katsottuna näyttää siltä, kuin pieni kannas estäisi veden valumisen alas tunturin rinnettä. Lampi on kuin luonnon oma uima-allas, joka yhdistyy saumattomasti takana olevaan maisemaan. Todellisuudessa välimatka on pitkä. Lampi on runsaat 180 metriä korkeammalla kuin Yli-Kitka. 

                                       Pitkospuilla on penkki levähtämistä varten.
                
     
               
Lammelta polku laskeutuu alemmas kohti autiotupaa. Kuiva tunturin huippu vaihtuu kuusikoihin ja kauniin värisiin rinnesoihin. Netti kertoi ; Riisitunturin kansallispuisto on perustettu erityisesti suoluonnon suojelemiseksi. Rinnesuot ovatkin Riisitunturilla Suomen kauneimmat.


Evääthän ne on retkellä parasta. Riisin autiotupaan tutustumisen jälkeen nautin ne pihalla pöydän äärellä. Utelias kuukkeli lennähti paikalle tervehtimään minua. Siinä me sitten jaoimme vähäiset eväämme, uusi ystäväni ja minä.

Tuvalta matka jatkuikin alamäkeen.


Parkkipaikalle tullessa hämmästyin, se oli aivan täynnä autoja, matkavaunuja ja ihmisiä. Tunnelma oli kuin Prisman parkkialueella viikonloppuna. Olin onneksi lähtenyt aikaisin liikkeelle, joten polulla sain olla yksin  ja ihastella Riisitunturia kaikessa rauhassa.
Minulla oli mukava aamupäivää ja mukava retkikohde.      

                                     Mirja Mirjami
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti